Het jagen van jaren

Sommige dagen moeten dan wel slijten, maar jaren? Oef. Jaren lijken te jagen. Een cliché, ik weet het, en daar moet ik me niet te vaak van bedienen. Vooruit dan maar. Zo zal ik me ook niet bedienen van ‘het ernstig terug- en vooruitkijken’. Ook een dooddoener, tenslotte en we hebben al genoeg terugblikken gehad, de afgelopen dagen en uren.

Bovendien, zo leerde ‘Alice’ al in de film ‘Through the looking glass’:je kunt het verleden toch niet veranderen. Je kunt er alleen van leren. En ok, vroeger had ik nog weleens graag terug gewild in de tijd. Ik had zo hier wel eens mijn mond willen houden, alsnog, en zo daar had ik ‘m dan beter alsnog open gedaan. Maar gedane zaken nemen geen keer. En dat is niet erg. Zo lang je er maar van leert. Dus.

Maar. 2017. Ja. Het was bijzonder. Ik heb in dit jaar geleerd dat ik niet met mijn hoofd en handen vooruit van een bergje af moet sleeën. Een jaar na dato is gitaarspelen nog steeds schier onmogelijk, vanwege een uit zijn voegen geklapt gewricht in mijn hand. Een dansje maken met een collega, waardoor ik twee weken met een kruk moest lopen, leerde me dan weer dat je vooral váker moet dansen. Dan zijn je spieren niet zo stijf en dan loop je ook geen zweepslag op. In 2017 heb ik meestal wel mijn mond gehouden waar dat moest en open gedaan als het kon. Ik denk dat ik daarvoor voldoende ‘lesstof’ in eerdere jaren heb gehad.

In 2018 zal er ook wel weer geleerd worden. Zo staat er een tripje Kopenhagen op het programma, waarbij de man en ik voor het onconventionele vervoermiddel ‘trein’ hebben gekozen. De tickets zijn al geboekt, dus ik hoop niet dat we zullen leren dat we dat beter niet hadden kunnen doen. Naar Canada, een paar maanden later, pak ik dan toch het vliegtuig. Doel nummer één is ‘leren’, omdat ik er voor mijn studie heen ga. Hopelijk leer ik daar dan weer niet van dat ik beter een cursus pottenbakken had kunnen doen.

Ik wens voor u dat 2018 minstens zo’n bijzonder jaar zal zijn als 2017 voor mij was. Op die vinger en dat been na, dan. Dat hoeft u dan zelf niet te leren. Heb ik al voor u gedaan.

(Oh ja, ik leerde ook al dat je best ‘s avonds laat nog oliebollen kunt bakken. Dat dat niet heel anders is als ‘s middags. Ze gaan evengoed met een sneltreinvaart op…)

Leave a Reply

Your email address will not be published.