Kassajuf in Zwembad Zweeloo

Drie jaar geleden wist de man mij met één laatste argument te overtuigen om in Aalden te komen wonen: op nog geen tien minuten lopen afstand bevond zich een zwembad. Een buitenbad, dus niet het hele jaar door toegang tot het zwemmen van baantjes, maar toch. Met de zwemtas op de rug door de weilanden en dan rechtsaf; het klonk zeer aantrekkelijk. Ik liet me overtuigen, om vervolgens het gehele eerste jaar niet eens in het zwembad te komen.

Dat werd vorig jaar anders. Ik ontdekte de Facebookpagina van Zwembad Zweeloo en las een oproepje voor vrijwilligers aan de kassa en de kiosk die bij het bad hoorden. Ergens kriebelde het, en dat lag denk ik aan het woordje vrijwilligers. In het verleden had ik bij een vrijwilligerscentrale gewerkt en ik wist van dichtbij hoe belangrijk vrijwilligerswerk is in een gemeenschap, maar ook weet ik daardoor hoe gemakkelijk het eigenlijk is om met weinig inspanning daadwerkelijk iets nuttigs te doen.

De man en ik vrijwilligden samen al bij sport- en spelevenementen voor mensen met een verstandelijke beperking, hij gaf leiding bij scouting, ik deed klusjes bij een lokaal radiostation, et cetera. Er is altijd wel iets nuttigs te doen voor een ander waar je zelf misschien nog het meest plezier aan beleeft. Dus ik dacht: waarom niet, en ik meldde me aan als vrijwilliger bij het zwembad. Diezelfde woensdag had ik mijn eerste dienst en schreef meteen mijn eigen abonnement, want als ik er nu toch al was…

Verschillende vermakelijke woensdagavonden volgden. Ik verkocht kaartjes en ijsjes en maakte praatjes met de plaatselijke jeugd. Bij de ingang verzamelden zich soms groepjes pubers van wie ik er meerdere herkende: ik had ze overdag in de klas. Anderen kende ik dan weer niet, maar intussen heb ik heel wat meer namen in mijn hoofd, wat het weer leuker maakt om te dwalen in het dorp. Je spreekt elkaar een stuk gemakkelijker aan.

Dit jaar zat ik er weer een paar avonden, want veel tijd hoef je er niet mee kwijt te zijn. En volgend jaar zit ik er vast weer, want het is te leuk om het niet te doen. Mocht je het gezellig vinden om ook eens te helpen, surf dan eens naar www.zwembadzweeloo.nl, en vervolgens naar ‘kassarooster’. Misschien is er zelfs voor dit jaar nog wel een leuk plekje voor je vrij!